Energetska učinkovitost je pojam koji se zadnjih godina sve češće spominje. Ovaj pojam, u kontekstu doma, odnosi se na objekt koji u prosjeku troši manje energije za grijanje i hlađenje od klasično građenog objekta. Stoga, da bi dom bio energetski učinkovit, sustav gradnje mora ispunjavati određene uvjete, da je odabir građevinskih materijala usmjeren na one koji imaju izvrsna toplinsko-izolacijska svojstva i da su napravljeni od održivih i prirodnih materijala. Zahvaljujući pametno odabranim građevinskim materijalima i tehnikama gradnje, ovakvi domovi smanjuju energetske troškove, a život je u njima udobniji. Početna investicija u gradnju ovakvog doma se i te kako isplati, smanjenim računima za grijanje zimi i hlađenje ljeti.

Osim odabira materijala za gradnju zidova, važno je obratiti pažnju i na ugradnju energetski učinkovitih prozora i vrata, kao i korištenje visoko učinkovitih sustava grijanja i hlađenja. Kada je u pitanju toplinska izolacija, ona može značajno poboljšati energetsku učinkovitost.

Thermostone porobetonski blokovi su idealan saveznik u gradnji energetski učinkovitog doma. Dugoročno gledano, oni su isplativiji od bilo kojeg klasičnog građevinskog materijala, budući da svojim fizičkim i mehaničkim svojstvima osiguravaju toplinsku izolaciju i samim tim smanjuju potrebnu količinu standardne izolacije vanjskih zidova.

Tajna izvrsnih termoizolacijskih svojstava Thermostone blokova, leži u njihovoj staničnoj strukturi koja se sastoji od miliona malih zračnih pora koje učinkovito sprječavaju gubitak energije i osiguravaju vrhunsku toplinsku izolaciju.

Thermostone blokovi nisu samo građevinski materijal, već i ključni čimbenik koji omogućuje smanjenje energetskih troškova, budući da je njihova glavna značajka niska toplinska vodljivost. Blokovi od betona i opeke imaju veću toplinsku vodljivost, što stvara velike toplinske gubitke. Zbog niske termičke učinkovitosti, zgrade sagrađene od ovih blokova obično zahtjevaju dodatne slojeve toplinske izolacije i više energije za održavanje temperature.

Kvalitetno izgrađen energetski učinkovit dom pametna je investicija za sigurnu budućnost. Ovakav dom povećava trajnost objekta, jer učinkovita toplinska izolacija može pomoći produžiti životni vijek objekta, štiteći ga od temperaturnih fluktuacija i drugih čimbenika okoliša.